Inspirację do dzisiejszego dania znalazłam w przepisie Gordona Ramsay'a na zupę z grillowanych pomidorów.
Należy ona do rozgrzewających dań jednogarnkowych, które dla mnie stanowią pożywny obiad. Wystarczy kromka chleba posmarowanego masłem czosnkowym i nie potrzeba niczego więcej.
Sekretem w tym przepisie są pieczone/ grillowane pomidory, wraz z cebulą i ziołami. Aromatyczne pomidory są oczywiście niezbędne w uzyskaniu bajecznego zapachu i aromatu.
Składniki:
4 łyżki oliwy z oliwek
1 kg pomidorów, przekrojone na pół
1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki
2 duże ząbki czosnku, przekrojone na pół
Mała garść gałązek tymianku
1 łyżeczka drobnego cukru
Mała garść gałązek bazylii
1l bazy rosołowej
3 suszone pomidorki w oleju, (z puszki)
Sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Do podania:
2 łyżki oliwy z oliwek
200-300g małych pomidorków cherry na winorośli
Małe liści bazylii
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 220C Wlać oliwę z oliwek na brytfanke do pieczenia i rozgrzej w piekarniku, aż bedzie bardzo goraca. Ostrożnie wlóz pomidory,, krążki cebuli i czosnek, a następnie wymieszaj az wszystko zanurzy sie w oleju. Na góre wrzuc gałązke tymianku, posyp cukrem i dopraw obficie solą i pieprzem. Piecz w piekarniku przez 20-25 minut, aż ładnie sie zkarmelizuje, mieszaj raz lub dwa razy i dodaj bazylie pod koniec gotowania.
2.Dodaj pieczone pomidory i przyprawy do rondla, odrzuc łodygi tymianku.Baze rosolowa doprowadz do wrzenia w innym garnku, a następnie zalej nia pomidory.
Doprowadz do wrzenia, dodaj suszone pomidory i gotuj przez 5 minut.
3 Przecedz baze rosolowa, odlóz miksture z pomidorów. Przelóz pomidory do blendera i miksuj, stopniowo dodając baze rosolowa z powrotem, aż będzie gładka i kremowa. Przelej zupę przez sito do czystego naczynia lub miski.
4. Dekoracja: Podgrzej odrobinke oliwy z oliwek na patelni. Dodaj pomidory winorośli i smaz przez około minutę.
5 Podgrzej zupy jeśli to konieczne, ale najlepiej smakuje na ciepło, a nie gorąco! Wlej do podgrzanych miseczek udekoruj pomidorkami i listkami bazyli.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz