wtorek, 16 sierpnia 2011

Truskawki z bitą śmietaną i bezami

Bardzo lubię desery z truskawkami. Przepis na ten pochodzi od znanego Brytyjskiego kucharza i restauratora Ricka Steina. Deser, poprzez dodanie bezy jest niebanalny i smakuje wyśmienicie, a bezy smakują świetnie nawet jako dodatek do kawy!
















Składniki:

6 białek jaj w temperaturze pokojowej (Jajka o temperaturze pokojowej nadają się najlepiej do ubijania na sztywną pianę)

Cukru drobno mielonego 350g

300ml śmietany

 900g świeżych, małych truskawkek




Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 150C
 
Umieść białka w dużej misce i dodaj 110gcukru. Wymieszaj.
 

Następnie, nadal mieszająv, stopniowo dodawaj kolejne 110g cukru, aż do zesztywniecia masy..
 

Delikatnie wsyp pozostały cukier.

Z 20 dużych łyżek uformuj bezy na 2 blachy do pokryte papierem do pieczenia i piecz w piekarniku przez  15 minut. 


Zmniejsz temperaturę pieca do 110C i piecz jeszcze 2-3 godziny, aż bezy zrobia się kruche i suche.

Pozostawić do ostygnięcia, następnie przechowywać w powietrze cyny napięty.
 

Podawać z bitą śmietaną i truskawkami


Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz