Bardzo lubię desery z truskawkami. Przepis na ten pochodzi od znanego Brytyjskiego kucharza i restauratora Ricka Steina. Deser, poprzez dodanie bezy jest niebanalny i smakuje wyśmienicie, a bezy smakują świetnie nawet jako dodatek do kawy!
Składniki:
6 białek jaj w temperaturze pokojowej (Jajka o temperaturze pokojowej nadają się najlepiej do ubijania na sztywną pianę)
Cukru drobno mielonego 350g
300ml śmietany
900g świeżych, małych truskawkek
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 150C
Umieść białka w dużej misce i dodaj 110gcukru. Wymieszaj.
Następnie, nadal mieszająv, stopniowo dodawaj kolejne 110g cukru, aż do zesztywniecia masy..
Delikatnie wsyp pozostały cukier.
Z 20 dużych łyżek uformuj bezy na 2 blachy do pokryte papierem do pieczenia i piecz w piekarniku przez 15 minut.
Zmniejsz temperaturę pieca do 110C i piecz jeszcze 2-3 godziny, aż bezy zrobia się kruche i suche.
Pozostawić do ostygnięcia, następnie przechowywać w powietrze cyny napięty.
Podawać z bitą śmietaną i truskawkami
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz